Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2018 21:28 - Берберите от Магреб и бижутата на африканските жени
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 3960 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Берберите - Amazight – “свободни хора “или „ хора от благороден произход “са съвкупност на етнически групи от Северна Африка образувани благодарение на инвазиите възникнали от Близкия Изток към запад. Смята се че първата цивилизация в Магреб произхожда от Капсийската култура (периода между Палеолита и Неолита, наречен Мезолит – 7 000 г.пр.н.е – 6 000 г.пр.н.е.), която дава зародиша на създаването на етническа база на праберберите. Названието бербери – от арабски “barbir”, от латински “barbarus” и гръцки “barbaros” означаващо „чужденци“ ще остане и до ден днешен. Разбира се те не определят себе си като такива, а като „хора от благороден произход“ - IMAZIQUEN (AMAZIHG). По-късно присъствието на различни Цивилизации в зоната на Магреб – финикийци, картагенци, римляни, византийци, вандали, араби...ще даде началото на смесването им с тези, а това е и причината да не бъдат характеризирани като еднородна етническа група, а съвкупност от различни. Берберите са наследници на част от лингвистичната група принадлежаща на Хамидски и Семитски езици – Хам и Сим синове на Ной. Делят се на три основни езикови групи:

Масмуда, Зенета и Синая.

Актуално наброяват 25 000 000 жители, като 12 000 000 са мароканци, 7-8 000 000 обитават зоната на Алжир и малка бройка са таурег – „сините хора от пустинята“ обитаващи зони на Западна Сахара, Либия, Мали, Нигер, Буркина-Фасо, Тунис, част от Мавритания.

Три са основните житейски аспекти в света на Amazight:

Език, обичайното право и роднински връзки.
image

Според Ибн Халдум от Туниз (1332-1406) – историк, философ, географ:

Ефекта от злобно око включва бройката на впечатленията създадени от влиянието на душата. Произхождат от душата на индивида, който притежава злоба и се заражда, когато той види някакъв обект, чийто вид му придава удоволствие. Неговото възхищение става толкова интензивно, че поражда в своята вътрешност едно чувство на завист, заедно с желанието да отнеме обекта от този който го притежава.

Берберите вярват в барака - според тях всички предмети притежават енергия, която може да бъде положителна или отрицателна. Вярват в джинове, уроки, злобно око и какво ли още не. За целта използват накити, амулети, талисмани, които да ги предпазват от тези невидими сили. Берберските жени са използвали накити, гривни, пръстени за защита. Когато са отивали да работят земята, много от техните бижута са служили, за да се предпазят от нападатели. Разбира се в днешно време се използват само за украса или защита от невидимото. В берберската бижутерия се среща сребро, корал и амбар, повтаряйки серии от растителни и геометрични мотиви в своята декорация. 

image

Обичайното право на Amazight предадено устно от поколение на поколение и запазаено до ден днешен в голяма част от племената е вид закони управлявани от асамблеен племенен съвет оглавяван от старейшини, различен в различните берберски племена на държавата и съществува заедно с ислямските закони наречени fiqh (ислямска правна доктрина). Една от най-ярките разлики изразените в двата закона се явява в наследството. Докато ислямската правна доктрина позволява на жените половината от наследството, за сметка на мъжете, които взимат по-голямата част, то Обичайното право на Amazight разделя наследството между мъжете. Бижутата са винаги собственост на жените, представяйки тяхната финансова независимост в случай на проблеми със съпруга. Обикновенно се предават от майка на дъщеря, въпреки, че жените Amazight могат да ги получават от мъжете си (махр) или като зестра от споразумяването между фамилиите. Получената зестра зависи от договора и разбира се от статуса на фамилията. Така че ако някой мъж иска да се ожени за жена от богато семейство трябва да даде висока зестра – може и с пари. Бижутата също като облеклата идентифицират както племето на един род, така и географския произход на жените, които ги носят. Това важи и за татуировките.

image

Учени са на мнение, че този процес създава едно комерсиализиране на жените в Магреб, базирано на покупко продажба. За повечето зестрата представлява придобитото правото на мъжа към жената докато е съществувал брака. В днешно време зестрата се приема различно – това е дяла, който се полага на една съпруга заради своето участие в създаването и консолидация на новата фамилна връзка. Зестрата освен, че представлява едно социално признание на статуса на жената, й позволява да осигури своята финансова независимост в случай на неприятен обрат.

Нека да не забравяме, че Amazight с изключение на таурег, които са matrilineales (матрилинейност), защото наследството преминава през майчина линия, чреза майка, баба, леля и жената е отговорна за разпределението на семейните ценности, са  patrilineales (наследството се предава от баща на син) и patrilocales, тъй като новите връзки се установяват в общноста на мъжа с предпочитанието на ендогамията (връзки между общо потекло или група – религиозно, етническо или географско) с обвързване на бащини първи братовчеди – двама братя се женят за две жени и техните деца са първи бащини братовчеди.

При патрилокалния брак, жената живее при домакинството на съпруга. Мъжът е господар на жената и децата от брака и има право да учредява залог върху тях за свои задължения. Жената отговаря лично за дълговете на своя съпруг. Тя може да се разпорежда със зестрата и подаръците, които е получила от своя съпруг, но винаги с негово изришно позволение. След смъртта му разрешение трябва да дадат синовете им.

image

Много важна роля в живота на жените Amazight играе сватбата в която булката трябва да носи всичките бижута подарени й от съпругът й или неговите родители, а останалите носят накити свързани с техния род. Също така е важен фактор за заздравяване на кръвното родство тъй като е сборен пункт на много членове от рода, които са разпръснати по различни територии. Важни са и празници като обрязване или други свързани с ислямския календар.

Докато исляма си е отварял път в Магреб утвърждавяйки своята доктрина монотеиста, берберите се отклоняват леко от него установявайки своята хилядолетна традиция, а именно вярата в негативни или положителни сили, които им влиаят ежедневно. Това е и причината за наличието на най-различни амулети или талисмани в тяхната култура. Много жени ги използват, за да се защитят, както себе си така и фамилията си. Религиозното им ислямско чувство може да се види във фибули, гердани, гривни на които са написани цитати от Корана, но амулетите и талисманите, доказват различна вяра, запазена и практикувана от векове.

·         Птиците например напомнят природата. Те са вестоносците на добри новини.

·         Костенурките отблъскват лошия късмет и са символ на плодородието.

·         Змиите предпазват житата и изворите с вода.

·         Гущера предпазва от болести и злобно око (уроки)

·         Рибите гарантират плодородието на жените.

·         Кръстовете отблъскват зависта и я разпръскват на 4 посоки.

·         Диска, кръга и колелото са определят старите ритуали свързани с луната и слънцето.

image

Голяма част от бижутерията в Магреб е дело на изгонените от Ал Андалус сефарди, които са били специализирани във филиграма и са предавали познанията си от поколения на поколения. По късно берберите научават тяхната техника и започват да практикуват занаятите им, след като евреите напускат голяма част от територията на Магреб – 1948 година обяваването на независимоста на Израел. За това и на много бижута може да се видят еврейски символи. Много от днешните бербери, вместо да обработят една фибула, я разтапят, за да направят сребърна тел, с която да имитират филиграма на евреите с цел по-лесна продажба. Един от любимите материали на африканските племента използван в бижутерията са стъклените перли.
Мишо Иванов




Гласувай:
4



1. syrmaepon - Би следвало, щом ползват много а...
09.07.2018 08:34
Би следвало, щом ползват много амулети, да имат собствени майстори и оригинални символи, вместо да копират еврейските. Или тази вяра в различни недобронамерени сили е местна, африканска, а не донесена от тях от предишното им обитание ?
Благодаря за интересния пост !
цитирай
2. andalutravel - Берберите от Магреб и бижутата на африканските жени
09.07.2018 09:48
От евреите копират релефните мотиви в бижутата, които се добавят чрез сплав, а африканските са известни с гравирането върху гривни, пръстени, амулети, талисмани в които преобладават геометричните фигури определящи дадена символика, типична за определен район или племе. Интересното на този свят е че тези бижута с правят ръчно от местните с цел да се предпазят от нечисти сили още от преисляма. Това разбиране ще започне да съществува паралелно с тяхната мюсюлманска религия по-късно, която признава само джиновете (духове споменати в Корана), но въпреки това успява да просъществува. За това са и толкова интересни тези талисмани и амулети, защото произхождат от членове на различни племена, а не от майстори, които работят в големите градове правейки само бижута (не всички от тях се осмеляват да манипулират талисманите, за това и ако продават такива, то това до голяма степен не означава, че са произведени от занаятчийницата, а се предполага, че са обменени за провизии или други предмети с пътуващи бербери търсещи препитание) Относно символиката, то във всеки район на Магреб берберите имат различни символи с които се определят, като членове на дадено племе. Това важи и за татуировките, които се рисуват по лицата и тялото на жените. На времето, когато са се водили войни между клановете и са отвличали деца и момичета, по татуировката на лицето хората от племето са могли да я познаят в случай, че я видят след години. Берберите в Мароко например имат за символ тъй наречената фибула беребер, която се вижда и на банкнотите дирхам, по градове, мотиви и т.н. Туарегите - кръст от Агадез в най-различни видове и така до безкрай.
цитирай
3. syrmaepon - Благодаря за изчерпателния отг...
11.07.2018 19:47
Благодаря за изчерпателния отговор!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 229882
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930