Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2015 15:40 - Красотата на Алхамбра-първа част.
Автор: andalutravel Категория: Туризъм   
Прочетен: 2877 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.09.2016 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Толкова е голяма следата, която мюсюлманският свят е оставил в  Испания, че  и до ден днешен можем да различим нейни остатъци в разговорника, имена на градове, реки, предмети....използвани в Кастилският език. Андалусия известна в миналото си като Ал Андалус, чиято етимология според повечето историци от превод на арабски произлиза от  Земята на Вандалите, е една от автономните области на Испания, намираща се в южната и част, както и най-гъсто населената- с близо 9 милиона жители. Когато споменавме тази област със силно изявен арабски и северноафрикански стил, придобит от повече от 7 вековно присъствие и упревление от тяхна страна, няма начин да не отбележим някои от градовете като Кордоба,Севиля, Кадис, Ронда, Нерха, Малага, Хаен...... и разбира се Гранада-днешната тема. Това са места в които се отличава типичната арабска архитектура, култура, традиции, гастрономия и т.н. И когато говорим за всичко това нека не забравяме, че приноса на маврите, както и арабите в този аспект е огромен-да не оставаме на страна философията,математиката, астрономията, медицината и т.н и т.н. донесени и усъвършенствани от тях. Испанеца обаче от своя страна успява да съхрани всичко това, да го усвои, да го "преработи" в свой стил и да ни го покаже в днешният му вид. И ето ни един пример - Алхамбра от  Гранада вчера и днес.
 Нека се опитаме да си представим едно пътешествие към тези земи, подобно на това, което ни представя Уошингтън Ървинг в Разказите си за Алхамбра, но не толкова романтично и не толкова сложно, колкото може да ни го нарисува този автор феномен, на чийто творби между другото се възхищавам. Ще пробвам да Ви покажа този монумент, така както го разбирам и така както го виждат моите очи, превръщайки го във виртуален разказ.  Разбира се за Алхмабра може да се разказва с дни или години, защото историите или легендите за нея са хиляди.
   Представете си  един типичен летен ден в Испания, рано сутрин, когато слънцето изгрее над хоризонта, чайките и техните свади както винаги за къшче хляб, хората, които излизат, за да направят всекидневната си разходка по плажа, а във въздуха се усеща миризмата на море...Ние, които успяваме да се заредим с положителна енергия от цялата тази атмосфера потегляме от Малага за Гранада,  с желание да видим по-скоро този пълен със загадки свят наречен АЛХАМБРА. Намираме се в Андалусия, а когато говорим за нея  трябва да споменем моретата от маслинови насаждения, които се виждат по тези земи, както и зехтина типичен за този район, който можеш да купиш на всяка спирка по магистралата  или магазин в града. До Гранада имаме около два часа път, по време на който можем да се насладим на невероятните пейзажи, които се сменят пред нас непрекъснато, като филмова лента. Когато спрем и слезем от автобуса за кратка почивка дробовете ни се напълват с чистият въздух, характерен за терена и можем да усетим силната миризма на маслина. Та ние се изкачваме лека по лека към Гранада, над повече от 690 м. надоморска височина , разположена в полите на известната  планина Сиера Невада. По пътя минаваме през Лоха, град в който има около 46 извора с минерална вода, известен и с каньоните си наречени "Адът на Лоха". До него се намира и местността на Рио Фрио, където се отглеждат в развъдници над  70 000 есетри, които снасят хайвер типичен за района. Приближавайки Гранада, минаваме до  Фуенте Бакерос - родният град на Федерико Гарсия Лорка - поет и драматург убит по време на гражданската война в Испания. След което виждаме и Санта Фе, лагер основан от Католическите крале Изабел и Фернандо, по-късно превърнат в град. Тук между другото се подписва капитулацията на последното Назирско кралство в Алхамбра, водено от Боабдил, между него и Кастилските и Арагонски владетели, както и договрът с Христофор Колумб, преди да потегли за Индиите през 1492 година.
   И ето ни вече влизаме в Гранада и можем да се насладим на неповторима гледка, а тя е градът и неговият фон - Сиера Невада. До около май месец  върховете на планината са покрити със сняг, а в града е жега.  Само до тук си даваме сметка, че си заслужава напълно това  пътуване, а все още не сме видяли и най-интересното......
   Започваме едно изкачване с автобуса по един хълм наречен Сабика, минавайки преди това през един от най-старите квартали на Гранада наречен Албайсин, който ни изумява с типичната си андалуска архитектура. Неговите тесни улички, взети от медината (стар град на арабски) на мюсюлманският свят, но вече украсени с прозорци, цветя,красиви порти и бели стени са пример за традицията на маврите пуснала корени в този вълшебен и различен свят.
image

Оставяйки квартала и вече изкачвайки се по хълма към Алхамбра, пред нас се появяват отвори на пещери, които ни подсказват, че зад  външните врати поставени на входа им живеят хора. Странно, но факт.  Издават ги също така килими и одеяла изкарани на вън, за да съхнат или проветряват. Вътре са обзаведени, като всяка една къща...та дори и някои от тях са снабдени с ток, а санитарният възел е отвън. За тях знаем, че голяма част от хората обитавали тези места са били изгонени от тук още по времето на Франко, под предлог, че имало опастност от срутване, но по-късно пак били заселени. Около тези "планински жилища" виждаме огромно пространство засадено с кактуси (типични за Андалусия и Северна Африка) наречени ЧУМБОС или Чумбиос. Плодът е покрит с бодли, но когато успееш да ги махнеш и го обелиш, мога да Ви гарантирам, че е невероятно вкусен и сладък. В Мароко този кактус го използват за естествени огради на терени, заради вкусният му плод и за екстракт от семките, който се използва в козметиката и казват, че бил много скъп. Другото, което ни прави впечатление е червеникавият цвят на почвата. Едни от хипотезите за етимологията на думата Алхамбра са следните: на арабски Ал хамра, което означава ЧЕРВЕНАТА или червеникавата. Някои историци твърдят, че името произлиза от това, че се е строяла през ноща и осветена с факли, наблюдавана от далече е имала червеникав цвят (въпреки, че някои казват, че е била бяла...) Други свързват името с Мухамед Ибн Назир (Мухамед I), първият Назирски владетел, който успява да завладее Гранада през 1238 година и започва създаването на един проект наречен АЛХАМБРА. Той е бил познат като Ибн Ал Ахмар или преведено - синът на червеникавият, заради червената му брада - от там и названието. Но има още една теория доста на място и тя е че за строенето на този комплекс е използван материал директно от почвата, която както вече споменах е червеникава - конгломерат от пясък, камък и глина, който смесен с вода и поставен в предварително построени кофражи създава тези големи защитни стени и то....цвят охра.
   Виждайки тази червеникава почва, този хълм с отвори на различни пещери, неговите кактуси наречени чумбос, както и натрупването на гъста растителност от която преобладават пинос(иглолистни растения), бугенвилея (известна като боганвия), портокалови дръвчета и т.н., си даваме сметка, че сме близо до мястото което е определно като едно от чудесата на света....

 АЛХАМБРА
image


   Слизаме от автобуса развълнувани и малко объркани. Какво точно е АЛХАМБРА? Как бихме я определили? Как можем да я разберем? Тълпите събрани пред нас желаещи колкото е възможно по-скоро да влязат, да разгъдаят и почувстват тази енигма, ни стряскат от начало, но въпреки това успяваме да минем бързо. Прави ни впечатление строгите проверки, които се осъществяват от страна на обслужващият персонал. Но все едно...вече сме вътре и можем да започнем да "четем" АЛХАМБРА.
Защо казвам - да четем АЛХАМБРА?
   Историята започва през 1238 година, когато горе споменатият Мухамед I успява да завладее Гранада и влизайки през една от портите на града наречена порта Елвира, е приет с радост и възторг от местните, които го наричат победителят на Алах. Той обявява, че няма друг победител освен Алах, като тази фраза може да се прочете на много места в самата Алхамбра, ставайки и нейна емблема. Целият комплекс е като една книга. Всички знаем, че една от основните декорациии в арабският свят е калиграфията. Цитати от КОРАН или стихове и истории украсяват цяла Алхамбра, написани в арабските стилове - Nasj или Kufi от известни за времето писатели като Ибн Ал Хатиб или Ибн Замрак, които и придават един неуписуем блясък и неповторим стил. Важното разбира се е съдържанието на текста и за това бих искал да покажа един пример, базиран на една поема написана някъде в Алхамбра.....
   Аз съм жена
   с празнични дрехи
   надарена с прелест и перфектност.
   Виж този съд с вода
   и ще разбереш за богатството от истини,
   които образуват моите думи...

 За това казвам, че ЧЕТЕМ АЛХАМБРА!!! На всякъде се пише по нещо, разказва се за нещо, представя се нещо....Разбира се текста написан на класически арабски е много трудно да се преведе дословно, много трудно могат да се намерят думи които да ни нарисуват точното му съдържание. На следващото изображение можем да видим пример от калиграфия и различни мотиви типични за мюсюлманският свят.

image

 В следващата част ще продължим нашата авантюра, разказвайки за феномена АЛХАМБРА от вътре,такъв какъвто аз го усещам и виждам. Алхамбра е привилегия за всеки един имал възможността да я посети, защото тя не е само архитектура, но и гнездо на една култура,знания, религия събрани в едно в продължение на векове, а какво по интересно от това да можеш да се докоснеш до него... 
Автор:
Мишо Иванов       
www.andalutravel.com



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228058
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031