Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05 23:16 - Измамници!!! ONEX TOUR или бившата ON TRAVEL изоставят техен служител на хиляди км от дома си!!!
Автор: andalutravel Категория: Туризъм   
Прочетен: 6396 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 02.08 15:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ONEX TOUR или бившата ON TRAVEL изоставят техен служител на хиляди км от дома си!!! 
На скоро фалиралата ON TRAVEL, която изостави 88 българи в Мадрид без вода и храна, 40 българи по други техни различни курорти, агенцията, която излезе некоректна към турския си партньор и не е платила на 100% нощувките и транспорта, смени името си с ONEX TOUR.
Аз, Мишо Иванов, който водех групите им в Мароко сезона от 25 април до 9 май 2017 бях изоставен в Агадир на близо 1000 км от дома си без да ми се осигури подслон, транспорт, храна и вода.
През 2016 година получих оферта от българския партньор на ONEX TOUR, чийто име не искам да обявявам докато не се изясни случая, за да водя тяхни групи в Мароко през 2017. Условията бяха аз да ръководя групата, да имам до себе си местен национален гид, който само да ми организира спирки, часове на тръгване, посещения на монументи и т.н., да имам индивидуална стая само за мен (нещо, което отначало не спазиха) и да се движа по предварително представената ми тяхна програма.
Тъй като живея в Малага, Испания, ми се осигури самолетен билет за отиване и връщане до Агадир, Мароко – града от където пристигат и заминават групите им от България. Беше ми представена програма по която трябваше да се движа, както и направих. Тъй като пристигнах един ден преди групите бях настанен в ужасен и много шумен хотел 3* пълен с хлебарки. На следващия ден двама служители на ONEX TOUR ме закараха до хотела в който трябваше да се настанят част от туристите.
Организацията беше под всякакво ниво. Много грешки, разминавания в програмите, некоординирани часове, грешно обявени хотели без да се напише “ИЛИ ПОДОБЕН”, шофьори непознаващи маршрута, слаби местни гидове, настанени туристи в един автобус за определен маршрут, а се оказва, че са за друг с друга програма и какво ли още не. Пристигаха в Агадир около 160 българи с чартър от България, които се разпределяха в различни автобуси.
Но бих искал да споделя за ИЗМАМНАТА СХЕМА НА ONEX TOUR, която успях да разкрия.
Момента в който поех моята група, местния гид който беше с мен ми каза, че трябва да ги водим по магазини и ресторанти във всеки един посещаван град-така му били наредили неговите шефове – местната мароканска агенция, която се казва Три Камили, сключила договор с ONEX TOUR или бившата Он Травел. АЗ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАХ!!! Трябваше първия ден да заведа групата близо до Агадир на път за Сафи, до два СКЪПИ магазина, после същото в следващия град и така до края на тура. Не го направих, тъй като това НЕ БЕШЕ ВКЛЮЧЕНО В ПРОГРАМАТА и никой предварително не беше ме предупредил за тази схема. Водя Мароко от много години и не закъснях да си дам сметка, че това е система договорена между агенциите, които си разделят комисионни от магазините, на базата на които държат много ниски цени за хотели, транспорт, шофьори, гидове и водачи. Това се доказа и с разговора проведен с мен в последствие на Алпер от ONEX TOUR, супруга на бившия едноличен собственик на "Он Травел" ООД Ася Караманова, за който ще разкажа в последствие.
Системата в Мароко, наричана още “ТУРСКА СИСТЕМА”, практикувана в Турция от ONEX TOUR е следната:
Сключват се договори с фабриките, магазините, ресторантите, за да им се водят групи. В последствие те продават продуктите си на двойни цени и разделят по 50% комисионни – 50% за фабриката и 2х25% за локалната мароканска агенция и ONEX TOUR. На базата на тях обаче обявяват ниски цени на бг пазара.
В моята група в първата екскурзия имаше представител на ONEX TOUR, казваше се Сейф, от турски произход, който правеше практика и се учеше от мен. През цялато време пречеше на работата. Той ми беше контакт с отговорника за цялата организация в Агадир, който също беше представител на ONEX TOUR и се казваше Айхан (брат на Алпер от Онекс). Имахме хилдяди проблеми – лош автобус, слаб шофьор, грешно записани хотели, липса на вечеря, липса на закуска.... Никакво съдействие от страна на двамата. По важни бяха магазините и ресторантите.
През цялото време спирах за почивки и обяд на места с много ресторанти, за да може туриста да си избере, къде да яде сводобно и да не му се налага само един с висока цена, без опция за други. Това е и системата им. Спираш на място, където има само един ресторант с висока цена на меню и туриста, гладен, иска или не иска яде, защото няма друг. Ето ти комисионна.
Давах и опции за свободно време за пазар. Винаги обяснявах на туристите си че има места, където е по-скъпо и им обяснявах къде могат да си купят евтини сувенири сами без придружител.
Караха ме да продавам спектакъла в Маракеш наречен Фантазия на 45€. Бях резервиран, но имаше туристи на които им беше обявен в програмата им, а на останалите НЕ. За това и го обявих с първата група, но не се напънах много да го продавам. Оказа се че за тези пари им се предлага само транспорт, кус кус и шишчета за вечеря, което е голяма ИЗМАМА. До този момент работейки за други агенции ще Ви кажа какво влиза в цената от 45€ на човек. Първо за тези, които са записани за нощния спектакъл, то те не губят вечерята си в хотела, а я преместваме за обяд – нещо, което ONEX TOUR не предлагат. Второ. За тези пари се предлага следното: транспорт и за вечеря харира (мароканска супа), кус кус, тажин от телешко, пастелла (местен специалитет), две големи бутилки вода и две бутилки вино по 700 грама за 4 човека, плодове, сладки с чай.
Без да влизам в повече подробности, аз КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАХ ДА БЪДА СЪУЧАСТНИК на тази ИЗМАМНА СХЕМА. 
След като оставих първата група в Агадир, за да поема втората ме нападнаха от Три Камили (местната мароканска агенция) и ми казаха, че трябва да ги водя по магазини и ресторанти, които ТЕ МИ КАЖАТ и че такъв им е бил договора с ONEX TOUR. Аз съм бил длъжен да го спазя. Казах им че на мен в предварително проведения разговор с българската агенция партньор на ONEX TOUR никой никога не ми е споменавал за такива схеми и че аз НЕ РАБОТЯ ТАКА. Ако не са доволни от мен, мога да си тръгна още на момента. Обадих се по телефона на партньора в България на ONEX TOUR и им обясних ситуацията. Те ми казаха, че не знаят за такава схема и да си продължавам по програмата, която са ми дали.
На път за Казабланка с втората група ми звъни телефона и чувам Алпер – собственика на ONEX TOUR, който не познавах до момента и не бях говорил никога с него. Вдигна ми голям скандал, за това, че не съм ги водил по магазините, заради комисионните и ме обвини, че съм ги задържал за себе си. Каза ми още на момента да ставам и да си заминавам. Попитах го а какво правим с групата, която е в средата на пътуването си и нямат бг водач. Това не го интересуваше и ми потвърди да “ИЗЧЕЗВАМ ОТ НЕГОВИТЕ ГРУПИ”. Затворих му телефона, като не пропуснах възможноста да му кажа, че е МОШЕННИК и веднага звъннах на българския му партьор. Казах им за ситуацията и добавих, че въпреки че ONEX TOUR ме изгониха от аз НЯМА ДА ИЗОСТАВЯ ТУРИСТИТЕ СИ, ще продължа докато ги оставя на летището в Агадир и тогава ще си тръгна. Партньора на ONEX TOUR ми каза да не се притеснявам и да си продължа до края, като ми гарантираха провеждането на останалите две групи за сезона. Тук бих искал да добавя, че българските групи на конкуренцията им за които съм работил близо 5 години, бяха отседнали близко до нашия хотел в Мекнес. Моята съпруга Теди ги водеше и можех спокойно да си тръгна. Плюс това заплатата ми беше платена предварително. НЕ ГО НАПРАВИХ!!!
image

На снимката - СОБСТВЕНИЦИТЕ на ОНЕКС ТУР или бившата ОН ТРАВЕЛ - АЛПЕР и АСЯ. ИЗМАМНИЦИ!!!

Никой от моята група не усети, че бях бесен. Продължих да говоря в автобуса за история. От този ден на там, треперех да ли когато пристигнем в съответния град, ще има стая за мен или ONEX TOUR ще я канцелират, но продължавах. Разговора, който проведох с шефа на бг партньора на ONEX TOUR беше, че от първата екскурзия са получили много похвали за мен и те държат да работим заедно. Проблема е бил, че ONEX TOUR са тези, които са били сключили договора с местната мароканска агенция Три Камили и не могли да премахнат тази измамна система с която те нямали нищо общо. До момента се опитвам да им повярвам, а това е и причината да не споменавам тяхното име.
Когато оставих и втората група на летището за Агадир, чакайки третата, която пристигаше със същия самолет с който моята втора група трябваше да си замине за бг, дойдоха Айхан и Сейф, представителите на ONEX TOUR и ми казаха, че трябва да си ходя. Така бил казал Алпер от ONEX TOUR. Никой не се заинтересува да ли имам къде да спя, да ям, как ще се прибера до моя дом. Дори нямаха детайла да кажат ”ако нямаш къде да спиш, ела в моята стая докато си уредиш транспорт”. Изчезнаха като помияри с подвити опашки. 
Веднага звъннах на партньора на ONEX TOUR в България, за да му поискам обяснение. В крайна сметка той беше човека, който държеше аз да остана, а сега ме оставяха на улицата без никаква помощ, за да се прибера. Той ми каза, че съжалява и тъй като договора е бил направен между ONEX TOUR у Три Камили, не можел нищо да направи по въпроса.
Казах му че за да му повярвам, трябва да ми плати разходите за транспорта до Маракеш (там беше моята съпруга с бг групи на конкуренцията им, а и имахме групи с нашия испански туроператор, който щеше да ме поеме до Малага), както и да ми се плати ферибота от Танжер до Тарифа, Испания. Останалото ми го пое нашата испанска агенция за която работя и чийто представител съм за българския пазар. Ние не изоставяме така хората си!!! 
Хванах такси от Агадир до Маракеш и се прибрах с групата на моята съпруга.
За пореден път Он Травел или както се наричат днес ONEX TOUR изоставят хора по пътищата. Има много агенции, които продават за тях, а това е проблем, защото хората не го знаят. Аз се оправих, защото познавам и ме познават навсякъде по Мароко, но какво правят други в такава ситуация? Това беше и е най-отвратителната постъпка, която работодател може да направи към свой служител. ONEX TOUR СА ИЗМАМНИЦИ!!! Моля Ви споделяйте това, за да може да стигне до възможно повече хора и да се предпазим от такъв тип туризъм.
Мишо ИвановГласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 73724
Постинги: 30
Коментари: 10
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Декември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031