Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2014 11:29 - Свети Фернандо и Севиля
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 3443 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2015 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Фернандо III от Кастиля  или Свети Фернандо, канонизиран като такъв от папа Клементе X през 1671 година е една емблематична личност от историята на Испания, пряко свързана с тъй наречената реконкиста (възвръщане на собствената територия от страна на християните, управлавана от различни мюсюлмански династии до този момент на Иберийският полуостров) Според някои историци реконкистата започва още от момента в който голяма част от днешна Испания е завзета от настъпващата Омаядска династия през 711 г. след новата ера, водени от Тарик Ибн Зияд и  така до 1492 година, когато Католическите крале успяват да завземат и последното мюсюлманско владение в Алхамбра-Гранада, изгонвайки от там Боабдил-Назирският султан, който им предава ключовете на града на 2 януари. Според други реконкистата започва след победата над Алмохадската династия през 1212 година при битката на Навас де Толоса.
Темата днес е свързана  както споменах с една емблематична фигура, която започва тази реконкиста по бреговете на река Гуадалкивир (Андалусия), като успява да превземе  между другото - Кордоба през 1236 година и няколко години по късно Севиля 1248 - това е Свети ФЕРНАНДО.
image
Известен от началото като Фернандо III крал на Кастиля след като превзема Кордоба от управляващите я мюсюлмани, неговото внимание се насочва към Севиля - град владян през този момент от Алмохадската династия. Тази кампания е била доста рискована и трудна имайки напредвид укрепленията  и разположението на града. Севиля, която се намира на брега на река Гуадалкивир е била обградена със защитни стени и пазена по вода от мюсюлмански кораби. Един мост наречен Пуенте де Баркас пазен строго от замъка Сан Хорхе я е свързвал с квартала Триана от където в случай на обсада са се получавали провизии. Също така реката, която се влива в Атлантика и била път от който градът е получавал помощи от Африка и по-конкретно Мароко, където е властвала Алмохадската династия със столица Маракеш.
През 1247 година Фернандо III нарежда на Рамон Бонифаз - богат благородник, първият адмирант на Кастиля да събере флота в Кантабрия и да потегли към Севиля.
image
Рамон Бонифаз.
Идеята е била да влезе по вода през реката Гуадалкивир и да блокира всички опити на мюсюлманите да получат помощ от вън. В този момент Севиля е била обсадена по суша от войските на Фернандо III, но проблемът възниква с това, че не са могли да стигнат до мостът Пуенте де Баркас, пазен строго, от където града е получавал провизии от Триана. Всъщност той е бил направен от закотвени във водата лодки закачени с куки една с друга и от горе върху тях платформа по която се е минавало. Рамон Бонифаз успява да навлезе в реката минавайки трудно през известната и до ден днешен Златна Кула, пазена до този момент от алмохадите. Разбива с корабите си мостът и по този начин успява да прекъсне веригата която свързва града с външният свят. Крепоста до него Сан Хорхе все още не се е предала въпреки усилените атаки на Християните.
Това именно е и била тактиката на Фернандо III - спиране на всякакви провизии и помощи.
image
Мостът Пуенте де Баркас и Златната кула.
Пристига и помощ от страна на Християните водени от синът на Фернандо - Алфонсо Х бъдещ крал известен по-късно като Мъдрият.
След дълга обсада Севиля пада - 23 ноември 1248. Ключовете на градът са предадени на Фернандо III от местният саид (съдия или губернатор) Аксатаф, който е принуден заедно с всички мюсюлмани да го напуснат.
image
На картината можем да видим как Аксатаф предава двата ключа на Севиля, а в небето Богородицата на кралете - Virgen de los Reyes - патрона на града.
Фернандо III от Кастиля умира през 1252 година. Този момент е нарисуван в една от картините на Виргилио Маттони. Историята разказва, че преди да почине Фернандо III е поискал да съблече всички кралски одежди и предмети, оставяйки короната и жезъла на земята, обличайки се в бяла роба и на шията въже, с които е искал да изрази покорност и преданост пред Всевищният. 
image
Фернандо III от Кастиля преди смъртта си - картина на Виргилио Маттони.
Тленните му останки лежат и до ден днешен в кралският параклис на Катедралата на Севиля. 
image
Фернандо III от Кастиля известен като Свети ФЕРНАНДО.
Патрон на военните инженери всяка година му се отдава чест, като се отваря съркофагът и се извършва поклонение пред тленните му останки.
Мишо Иванов
www.andalutravel.com




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 229670
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930