Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 11:32 - Севиля и нейната красота
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 4281 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.01.2015 20:36


 Няма как да говорим за Испания без да не споменем един от нейните най-красиви градове-Севиля. От тук са минали Тартесийци, Финикийци, Картагенци, Римляни, Вестготи, Мюсюлмани, Викинги... 
Испания е разделена на 17 автономни области и 2 автономни града - Сеута и Мелия. Разположена на площ от близо 505 000 квадратни км, побира в границите си население от около 47 000 000 жители. Всяка автономна област има своя столица и днес ще Ви разкажа за една от тях - Севиля. Този град с над 700 000 души население е успял да запази автентичността си, минавайки през различни етапи от неговото съществуване.
Севиля е столицата на Андалусия. Разположена е на брега на река Гуадалкивир и е известна по цял свят с несравнима красота и автентична  култура.
Типична черта на испанеца е че успява да съхрани или реставрира повечето от тези архитектурни паметници създадени през вековете както и да пресее и усвои качества и знания оставени от всички  народи минали през Иберийският полуостров.
Пример за това е Севиля. Тук трябва и да спомена за огромният дворец на Педро Жестокият, който е служил за вдъхновение на построяването на палата на лъвовете в Алхамбра, Гранада. Изватен с красивите си градини, арки, орнаменти - това е било мястото, където се е оженил Карл Велики - познат под името Карл V император на Свещенната Римско Германска Империя или Карл I крал на Испания. Несравнимата и емблематична катедрала на Севиля с различни стилове на архитектура, кулата на Хиралда, квартала Санта Круз, Трияна, градините на Мурильо, железният мост, площада на Доня Елвира, улицата на смъртта, на живота, на целувката и многобройните паметници и монументи изпълват с чувство на гордост местните жители.
Тези красиви Андалуски улички и дворове накичени с ухаещи цветя, фонтаните от които се чува ромоленето на падащата вода, музиката, която милва нежно душата, малките ресторанчета и кафета декорирани в традиционен стил, карат пътешественика да усети тази романтична атмосфера.
Днес искам да споделя за еднин уникален площад в Севиля. Строен в порядъка на 14 години, той успява да се превърне в един от символите на града, пленявайки всеки със своята изключителна архитектура.
Това е площадът на Испания в Севиля.
image
Става на въпрос за проект, който започва да се строи през 1914 година по повод Ибероамериканска експозиция в Севиля през 1929 година. Неговият архитект Анибал Гонзалес успява за 14 години да издигне този огромен монумент, където са работили  около 1000  човека на ден. 
image

Площад Испания е разположен на площ от 50 000 квадратни метра. От тях за застроени само 19 000, а останалата част е мястото, където хората прекарват в разходка и много снимки един незабравим ден. По средата има канал с 4 моста, където можеш да наемеш малка лодка. Той символизира прегръдката на Испания към техните братя в Америка. Четири моста - четири кралства - Кастиля, Леон, Арагон и Навара.
Не случайно този площад е бил и сценарий на част от филма Междузвездни войни,както и на Диктаторът със Саша Барон известен от филма Борат.

Основната сграда, наричана Capitania General е една чудесна комбинация на тухла, керамика, мрамор и дърво.

image
Оргомни арки и колони в Йонийски и Коринтийски стил украсяват площада, съхранявайки по този начин различните стилове използвани в Испания в периода от прехода на Римляни, Вестготи, Мюсюлмани.

В двата края се извисяват кули високи 74 метра, които могат да се забележат от километри.
image
48 пейки олицетворяващи  48 провинции на Испания, показвайки  важни моменти от историята им в типичният за Андалусия стил - наследство от ислямските династии обитаващи тези земи.

image

Една приятна разходка с файтон е прекрасен завършек на това приключение. А от страни на площада се намира и красивият парк на Мария Луиза в случай, че пътешественика потърси сянка и природа.
Площада на Испания е една от емблемите на града Севиля и ни гарантира с красотата си един незабравим момент, който ще остави траен спомен в сърцата ни.
В следващият постинг бих искал да Ви разкажа и покажа трудно описуемата с думи Катедрала на Севиля, където се намират тленните останки на Колумб, Свети Фернандо, Алфонсо Мъдрият, Педро жестокият, най-големият олтар в Християнството, както и много други интересни забележителности.
image
Написано от:
Мишо Иванов             -         andalutravel
image



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228228
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031