Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 18:30 - Панаира на Малага, Испания-приказка за 7 дена......
Автор: andalutravel Категория: Туризъм   
Прочетен: 4279 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.09.2014 08:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Панаира на Малага се  празнува от всички негови жители , околности и туристи. На всеки 15 август града е осветен от хиляди лампи, украсен с цветя, шатри, носии. Изпълнено с музика и танци това място се превръща в приказен свят за една седмица, символизирайки освобождението на Малага през 1487 от ислямските владетели. На тази дата католическите крале Изабела и Фернандо избавят местното население от близо 8 вековна окупация от арабски и берберски династии. Те подаряват на града статуя на Богородицата на Победата, която и до ден днешен се носи на ръце под формата на шествие и поклонение,  в знак на благодарност.
image
Интересното е че Малага през тези чевствания е посещавана от около 2 000 000 души от които близо 350 000 са туристи. По време на панаира града празнува два пъти - през деня:
image

и през ноща:

image

Въпреки, че слънцето напича и жегата е непоносима, улиците са препълнени с народ - жаден за фиеста. Аз също се присъединявам към група фламенки привлечен от тези колоритни носии, танци и песни. В Малага се пее..... в Малага се танцува....
image
image
image
От всякъде се чува музика - оркестрите не спират. Конете се движат горди сякаш танцуват в ритъма на мелодията, а мъжете яхнали ги се перят с красивите си костюми. Разбира се има и жени ездачи усмихвайки се на всички нас захласнати от спектакъла, който ни представят. Тук кипи живот...
image
Много ме радва, като видя цяло семейство облечени в типична национална носия - та дори и дечицата. Някои от мъжете взимат със себе си на коня своята съпруга, която е седнала елегантно зад него. 
image
Интересно  също са тези файтони типични за Малага, които минават един след друг, кой по-красив от другият, возейки  красиво облечени андалузци- всеки един показвайки облекло, което между другото не струва евтино. За тях това е начин на живот и неразделна част от тяхното битие. Те живеят за панаира.
image
Улиците препълнени, барове и ресторанти не спират да работят, хората щастливи. Местното кметство организира спектакли за развлечение на малки и големи. Полицията - безкрайно възпитани мъже и жени , дружелюбни със усмивка на лицето контролират ситуацията без да всяват никакво напрежение. Всъщност единственият проблем, който обикновенно може да възникне е в повечето случаи някой турист или местен прекалили със  сангрията. А това е възможно  да се случи, защото хората са там за да се веселят, пеят, танцуват, пият и ядат. Всички те...или по точно всички ние - ПРАЗНУВАМЕ.

Ето че идва и вечерта. Малага не е спирала да се вихри в танци и песни. Започва нощният панаир с монтирани шатри, където се чува различна музика, сервират се разни ястия, скари, тапас /хапки/, пиене....Та дори и партиите на Испания си правят свой кът, за да го споделят с местни привърженици, а и защо не да вдигнат рейтинга с реклама.
image

Кипи от атракционни паркове за различна възраст деца. Амбулантни търговци обикалят натоварени със светещи играчки и купища летящи балони. Захарният памук е задължителна спирка та дори и за нас....Всичко е цветно, шумно и ароматно. Много от нас се спират да гледат спектакъл организиран от общината с известни певци и танцьори. Разни детски ансамбли на различна възраст танцуват фламенко и севиляна за всички нас, облечени в традиционални носии, обувки с токове, кастанети, а  косите им са прибрани на кок украсени с едно голямо цвете. На предните редове са се вкупчили всички техни майки,бащи, баби и дядовци - всеки един извадил камери, фотоапарати, таблети и телефони - горди с децата си се опитват да запаметят този важен за всички момент снимайки един през друг....
Малага празнува, Малага е фиеста.....
Написано от:
Мишо Иванов
www.andalutravel.com















Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 229100
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930