Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 11:13 - Маракеш .... трета част.
Автор: andalutravel Категория: Туризъм   
Прочетен: 4830 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 04.09.2014 08:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След сърцето на Маракеш-площадът Джемал Ефна и неговите прелести и развлечения, които представих в предишните два постинга е време да направим една интересна и ще се опитам да бъде кратка обиколка на града.
 Сутрин, както винаги се събуждам от мюезинът, който привиква вявращите за първата молитва на деня. Разбира се вместо да пия кафе в хотела, решавам да изляза на улицата, за да влезна в едно  типично за Мароко кафене, сядайки на вън и наслаждавайки се на движението и ритамът на този загадъчен град.

В осем сутринта потеглям с групата към известните градини на Менара с огромният басейн построен от Алмохадската династия XII в. Интересното е че управляващите в този период създават канал по който тече вода произхождаща от   разтопеният сняг от планините на Големият Атлас- причина, за да бъде и толкова мътен. В днешно време пълен с големи шарани, атракция за всички нас, в миналото е било място, където се е обучавала морската флота на султана симулирайки битки с вражески кораби. Те са били големи мореплаватели. Басейтът е служел, и като източник на вода за поливане на градините с маслини / няколко века по късно място, където султаните са прекарвали романтични нощи..../
image

 След тази романтична разходка се насочваме към известната джамия на Маракеш - Котубия с минаре високо 70 м. В този град е забранено да се издигат сгради по-високи от него. Котубията е построена през ХII в. по заповед на първият Алмохадски султан Абд Ал Мумин, а името и означава книжарница- произлизащо от пазарът създаден около нея пълен с   преводачи и писатели, които са продавали книгите си.
image

 След тази величествена структура наречена още близначка на кулата на Хасан в Рабат и известната Хиралда от Севиля, ние се запътваме към еврейският квартал на Маракеш нарече Мела, за да можем да посетим палатът на Бахия XIX в., който е бил собственост на един везир  Си Моуса - регент на малкият султан Абделазис. Използвайки положението наставникът на младият султан успява да създаде този  палат от 8 х.  с над 150 стаи, където са живеели  неговите 4 офицални жени и 24 наложнички. Интересното в него е че архтиектът Мухама Дал Маки е използвал известният и до ден днешен стил Мудехар, в който се свързват две култури - Андалуският и Арабският. Задължително при него се използват 4 елемента- дърво, гипс, мрамор и мозайка. Покривите са друга атракция за туристът. Повечето от тях представляват дъно на кораб, символизиращи това, че арабите и берберите са били големи мореплаватели.
image

Не пропускаме и да видим палмовият парк на Маракеш с камилите и камиларите, чакащи някой турист да се качи, за да искарат някой дирхам. Легендата разказва, че възниква благодарение на създателят на града  Юсуф ибн Ташфин 1062 г. - Алморавската династия. Този султан е обичал да похапва формити. Насочвайки се към градът, който до този момент е бил място където са се събирали керваните е  спрял с войските си за да отдъхнат хапвайки от вкусният палмов плод и хвърлайки костилките на земята. Така и палмовият парк на Маракеш. Тук палмата е дърво, което никой няма право да отсича.
image

Да не забравяме, че когато говорим за Маракеш не трябва да пропускаме известните романтични градини на Жак Мажорел-френски художник влюбен в града, който остава да живее тук през 1917 като 6 годии по-късно построява къщата в синьо, заобиколена от една разрастваща се ботаническа градина. Когато умира това място бива изоставено, докато не го купува дизайнерът Иф Сен Лорен 1980, който го реставрира и отваря за публика. Това са райските градини на Маракеш.....

image
Разбира се има още тооолкова много места да се видят тук, но не искам да се впускам в повече подробности. 
 Аз съм екскурзовод и водя по-голямата част на тези дестинации в Мароко за България. Щастлив съм знаейки, че след месец започва отново Имперсият тур на Мароко, който ще водя.  В годината го правим два пъти по 2 месеца - пролет и есен. Не се уморявам да виждам тези прелести всеки път, защото този свят е пълен със символизъм и научаваш по нещо ново винаги, когато си там.... Водя групи и в Андалусия, а тя има мнооооого общо с Магреб и Ал- Магреб.......
Написано от:
Мишо Иванов  
www.andalutravel.com



Гласувай:
4



1. tikoev - Баща ми работеше в Мароко, Бени М...
12.08.2014 12:40
Баща ми работеше в Мароко, Бени Милял и си замина от този свят със спомена за Маракеш. Поздрави! :)
http://www.ilturista.info/myTurista/files/455/Cascata_di_Ouzoud_Marocco_Beni_Mellal_67365487.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=3QGYduIKf7c
цитирай
2. andalutravel - Баща ми работеше в Мароко, Бени М...
12.08.2014 15:14
tikoev написа:
Баща ми работеше в Мароко, Бени Милял и си замина от този свят със спомена за Маракеш. Поздрави! :)
http://www.ilturista.info/myTurista/files/455/Cascata_di_Ouzoud_Marocco_Beni_Mellal_67365487.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=3QGYduIKf7c

Съжалявам за баща Ви. За съжаление повечето от нас са минали през такива ситуации и понякога е по добре човек да сподели.... Относно Бени Мелал - много пъти съм бил там, град чийто основни приходи се дължат на селското стопанство. Интересно място. За съжаление вече не пътувам в Бени Мелал, а си спомням, че там винаги спирахме с туристите да обядваме в типичен Марокански ресторант с разкошна кухня. Поздрави и от мен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 229718
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930