Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2017 11:06 - Какво означават знаците по саркофага на Карденал Силицео?
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 1340 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.03.2018 22:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Как да интерпретираме знаците и тяхната символика, показани в саркофага на Карденал Силицео?

Кардиналните Добродетели - как да ги четем или интерпретираме в архитектурата. За целта първо е нужно да успеем да ги различиме от Християнските (Вяра, Надежда и Любов), за които писах в последния си пост, за да разберем концепта на всяка една от тях и по какъв начин се изобразява. Ще използвам за референция гробницата на Карденал Силицео в Толедо, която е точен пример за гореспоменатите качества, ще Ви покажа как да интерпретираме всички знаци, сцени и символи, които са показани на този интересен саркофаг с ясно изразена алегория. Това, което научих от местния екскурзовод по време на моето посещение там и това, което прочетох в последствие, заедно със скромния материал с който съм запознат от преди, е историята, която бих искал да споделя с Вас.

Но първо нека започна със следното: преди около три седмици посетих Толедо, столицата на Кастилия ла Манча – една от автономните области на Испания. Oстанах изумен от красивата архитектура и средновековния й стил, от камъка по сградите, тесните улички, производството на доспехи, дамаскински ножове, саби, бижута, различни библейски фигури и символи, и какво ли още не. Красота. Почуствах се като че ли съм в Средновековието. Видях много интересни магазини, които предлагаха най-различни оригинали, антики или реплики свързани с историята на града. Успях да посетя места свързани с еврейската култура, традиция, Сефарад, но и усетих духа на Кастиля – Испания, автентичната Испания, Католическата Испания. За това, вярвайте ми, беше нужно само да се вгледаш в архитектурата на града, Катедралата, църквите, символите, за да го усетиш. Купих си една реплика на римски нож, който е доста тежък и много интересна статуя на Архангел Михаил, които ще Ви покажа в последствие.
image image

И ето повода за моята история, а тя е пряко свързана с разчитането на гроба на Карденал Силицео, който ще видим в последствие където  фигурират Кардиналските Добродетели, споменати в началото на разказа. Посетих Real Colegio de Doncellas Nobles (истината е че не видях в мрежата официален превод на български и за това го написах така както е оригинала - на испански). Училище за млади момичета, които произхожат от бедни фамилии от зоната на Толедо, което е имало за задача е да ги въведе в християнската Теология и хуманитарност, създадено от Карденал Силицео с финансовата помощ на испанския крал Фелипе II през XVI век. Тук трябва да отбележа, че са били набирани само местни момичета, за които е трябвало да се докаже, че не са имали еврейска кръв, а са били деца на истински стари християни.

Кой е Карденал Силицео? Произхожда от бедна фамилия, роден в Бадахос, успява да се изучи във Валенсия и по-късно в Париж. Епископ на Картахена, Архиепископ на Толедо е избран от папа Павел IV за Карденал през 1556 година. Тази свещенна личност  е назначен от Карлос V за наставник на синът му – Фелипе II.

Преди да почине и изказал желание да бъде погребан скромно в самото училище създадено от него, за да бъде близо до неговите ученички. Така и става. Умира през 1557 година и е погребан в скромен гроб на това място, върху който е имало само мраморна плоча с надпис на името му.

През XIX век се решава да се направи по-голям и красив саркофаг, който да покаже чрез алегории, символи и исторически моменти живота на Карденала и качествата, които е притежавал. Всичко това с една единствена цел – да се покаже уважение на тази голяма личност и на изминатата от него житейска траектория. Нужно е било архитекта да е познавал добре живота на този човек. За целта се поръчва склуптурата да бъде направена от талантлив артист, чийто име е било Рикардо Белвер.

И ето че започва интересната част!!!

Статуята на Кардинала се поставя в легнало положение с регламентираните си одежди върху правоъгълна структура. Лежи върху имитация на две бродирани със злато възглавници и ръце под формата на молитва.
image

На тях можем да оценим всички детайли, за които се е постарал Белвер. Ето един от тях:

image


image

Под него можем да видим цветя, които представляват опиум, който се извлича от сънотворен мак. Идеята е да се покаже междинният сън, докато тялото не влезе в рая. Според Библията, когато човек умре то духа му веднага се представя пред Господ и според живота, който е водил се отправя в рая или в ада. Смята се че тялото е заспало докато душата е в рая или ада и се пренася по-късно, за да се превърне в безсмъртна материя. За това е във фаза на очакване или на междинен сън. Ето и защо е представен сънотворния мак на саркофага на Карденала.

image

image

Минаваме от другата страна на склуптурата, където можем да видим кардиналския герб. В средата е сложена монограма на името на Христос – IHS. Под нея се намира надписа на латински: «Eximunt tangentia ignem», който между другото е доста енигматичен и означава нещата, които се докосват до мен изкарват огън”. Под тях може да се видят огнени пламъци. Карденала интерпретира този надпис като връзката е всичко за мен

image

image

Самия герб представлява една шапка - галеро (capelo) в червен цвят, а от нея висят пискюли. Колкото са по-малко толкова е по-нисък ранга на свещенника. В случая Кардинала има 2х15 пискюла. Този тип вестимента се внедрява за първи път официално от папа Иносенций IV. Историята ракзазва, че Карденал Силицео е първия Архиепископ, който получава галеро в Катедралата Санта Мария от Толедо.

Продължаваме с друга страна на саркофага: В самото начало разказах, че Карденала е избран за наставник на Фелипе II от неговия баща Карлос V император или Карлос I крал на Испания. На това изображение и показан момента в който Силицео е представен пред съпругата на императора Изабел от Португалия и малкия принц, където е бил избран за негов учител.

image

Заставаме на третата страна на саркофага. На нея можем да видим един от трите Християнски Добродетели (Вяра, Надежда и Любов), а именно Любовта или Благотворителноста, представен под формата на жена с деца, като кърми еднто от тях. Алегорията в случая, намеква трите Християнски Добродетели, най-важния от които е Любовта или Благотворителноста, защото без него останалите две е невъзможно да съществуват.

image

На последната страна можем да видим училището с децата, Кардинал Силицео по средата седнал и до него в дясно Фелипе II. Карденала не е имал достатъчно средства, за да спонсорира проекта и за това се обръща към краля, който му помага.
image

На всеки ъгъл на саркофага са разположени четири статуи на седнали жени, които представляват Кардиналните Добродетели.Ето сега е момента да говорим за тях, но преди това да разберем по какво се различават от Християнските.

Първите са поведения, които съдържат воля и разбиране и се използват чрез интелекта на човек, осветен от християнската вяра, за да се движим по правилния път в живота. За разлика от Християнските Добродетели, нямат за цел доближаване до Бог, а развитие на едно добро и честно държание.

image

На тази склуптура е изобразено Благоразумието. Обикновено се представя в тялото на жена с две лица. В този случай тя се гледа в огледало, което се интерпретира, като възможност да се обмислят нещата, преди да се взимат решения, виждайки себе си означава да познаваш дефектите си и на базата на това познание да действаш предпазливо. На лявата й ръка се вижда змия, увита на нея. Изобразява една фраза от Библията, която казва Бъдете предпазливи, като змиите. Но тук се има и в предвид държанието на това влечуго, а именно да се предпази, когато е атакувано, т.е. идва от свитата змия, която вдига главата готова за атака, когато е заплашена.

image

На тази склуптура е изобразена Издържливоста или както го превежат някои, като мъжество, смелост, кураж. Представя се като жена облечена в лъвска кожа, а понякога в доспехи, която се опира на една колона. Защо? Основната база на една сграда е най силната опора, която държи всичко и това е колоната. Лъва е животното, което показва сила, смелост, издръжливост. Боздугана, който се вижда под крака й символизира, контрола върху ароганцията.

image

Тук виждаме Умереноста. В едната си ръка държи палмово листо, а в другата вид юзда или спирачка. Палмовото листо е растение, което никога не се доблира, колкото и да го тъпчеш, винаги се изправя. Юздата символизира овладяването на страстите, които трябва да бъдат контролирани.

image

Последната статуя символизира Справедливоста. Обикновено жената, чрез която се изобразява това качество е облечена в бяло и държи в ръцете си везна и сабя. Белия цвят е символ на непророчието. Сабята е власта. Какво е СПРАВЕДЛИВОСТ? Да дадеш на всеки това, което заслужава!
Автор: Мишо Иванов





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228217
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031