Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2017 13:18 - Евреите по-късно наречени сефарадски, причина за създаването на един гигант, без картинки....
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 1825 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.12.2017 14:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Защо се създава испанската Инквизиция и защо е различна от папската? СЕФАРАД?

Папската Инквизиция (Inquisiciуn Pontifica) официално се създава през 1232/33 от папа Грегорий IX, който й придава генерален характер, давайки контрола й на Домениканския Орден. Причината за това е нарастващото през XII век движение в южна Франция на катарите, определено като албигoйски еретизъм, който през този период на Средновековието се разпространява в различни страни срещайки в повечето случаи опозиция от страна на монархиите и папството. В зоната на Испания навлиза първо в Арагон, но не успява да се разшири. Средновековната Инквизиция е била контролирана от папата, войската- водена от генерал, а провинциите - от Домениканския Орден. От своя страна испанската Инквизиция започнала през XV век, е различна по структура и начин на управление от папската. Причината за създаването й е билa нарастващото напрежение между старите християни и покръстилите се евреи, наречени фалшиви конверси или худаизанти, а не защото е имало някакво разширено религиозно движение, което да е заплашвало католицизма или единната му същност, както ни показва историята в миналото с катари и валденси. Тук не трябва и да пропускаме факта, че в Иберийския полуостров по време на създаването на испанксата Инквизиция е имало и много морискоси (мюсюлмани приели християнската вяра), които са били заплаха за религиозната единност. Също така все още е съществувала, макар и в последния си стадий, назирска династия, ядрото на която е била Алхамбра в Гранада, където е преобладавал суфизъма-мистично, етично и естетично религиозно отклонение в исляма.

Тук задължиетлно трябва да отворим страница и да проследим траекторията на евреите, които след като бъдат изгонени от Католическите крале ще бъдат наречени Сефарад или сефарди. Еврейските квартали, наречени Худерии и синагогите им са съществували в повечето градове на различните кралства до момента – Кастия, Леон, Арагон, Навара и от самото начало е съществувала толерантност между религиите. По-късно се заражда омраза, която води до бунтове и понякога убийства от двете страни.

А от къде точно произлиза напрежението с евреите?

През Средновековието (и не само тогава) последователите на първата монотеистична религия-Юдаизъм, са имали голям прогрес в Испания в областа на икономиката, финансите, политиката, медицината, науките, заемайки постове във висшето общество, като визири, събирачи на данъци, лекари, лихвари... Това разбира се не е харесвало на тъй наречените стари християни, които се чувствали пренебрегнати в кралство, където основната и преобладаваща религия е била тази която те самите са изповядвали. Не само това, но по площади на градове и села се е коментирало, че евреите са били тези, които са предали и убили Христос, а това е било повод за  нарастващите омраза и провокации към тях. Нещо, което е използвано от много свещенници като инструмент за създаването на вражеско настроение, внушавано към християнското население върху юдаизма и неговите последователи (през 1328 в Навара например се образува антисемистично движение, провокирано от проповедите на свещенник Педро от Ольоген, което се развива под формата на преследване и убийства над евреите от страна на християните, избивайки между 6 000 и 10 000 от тях).

XIV век, период на силна икономична депресия сред населението на Испания, запалва и искрата на омраза към финансово развиващите се евреи. Това е и епоха през която основен проблем в Европа е било чумата, избиваики много хора. Един испански крал Алфонсо XI  от Кастия например, умира от тази коварна болест през1350, пред вратите на управлявания от бенимерините Гибралтар в споменатия период. Но разбира се не само този благородник е бил жертва на тази коварна болест, а хиляди хора. Кладенците били заразени и от там се пренасяли болести. А за всичко това местните обвинявали евреите, без да са си давали сметка, че същите пиели вода от тези общи извори, заедно с християните.  

Всички тези гореспоменати факти дават и началото на репресии и убийства над евреите в цяла Испания през 1391, като най-жестоката е била в Севия. Това нарастващо напрежение е било сериозен проблем за Испания и е изисквало спешни мерки от страна на управниците.

Евреите са принудени да приемат християнската вяра с една единствена цел – да запазят живота и имуществото си. За това и по-голямата част от тях се отдават на чуждата вяра. От тук на там ще бъдат наричани конверси или нови християни.  Проблема обаче с тях идва точно от тази смяна на религия, тъй като чрез това покръстване, те успяват да достигнат още по-високи постове от тези, които са заемали до момента, издигайки се в йерархията на църквата, избирани за членове в кралските съвети, съветници и т.н. Тук отново се повтаря историята на криптоюдаизма в Иберийския полуостров, когато през 616 г. сл. Хр. вeстгодския крал Сисебуто нарежда на всички евреи да приемат на сила християнската вяра и повечето от тях го правят, но изповядвайки тайно своята религия на юдаизма, т.е. загатваме фалшивите християни или худаизанти през XIV и XV век в Испания. Точно това явление се повтаря и през този период на Средновековието, а старите християни, са виждали реалноста и това, че конверсите тайно са прилагали своите еврейски ритуали и са се възползвали от дадения им шанс, за да приемат наужким другата религия с цел издигане в йерархията на християнското общество. И всикчо това е увеличавало омразата на старите християни към тях. Това е и причината да се засилят през този период стълкновенията между двете страни. Много от новите християни в стремежа си да запазят имоти и собствения си живот, са се обвинявали по между си за това, че еди кой си конверс е практикувал в тайност еврейски ритуали. Тази ситуация заздравява позицията на испанската Инквизиция, създадена през 1478 година, преследвайки всички тези фалшиви християни и разбира се отнемайки имотите им, след като бъдат разобличени  в криптиюдаизъм или еретизъм. Тук е важно да отбележим, че повода за създаването на испанската Инквизиция са били конверсите, за които се е съмнявала, че са били тайни вероостъпници и никога не е гонила евреи или мюсюлмани, заради това, че са били такива, т.е. действала е само върху християни и в последствие на тях срещу апостазията. Друг е въпросът, че евреи и морискоси са били принудени да приемат католицизма. Например Католическите крале Изабел и Фернандо, след като превземат Гранада през 1492 година, издават едикт, който задължава покръстването на всички тях и в противен случай са били задължени да напуснат страната в срок от 4 месеца. Чак след като се е приемала вярата, на сцената е излизала и действала-Инквизицията.

В самото начало споменах, че испанската Инквизиция е различна от папската и за да разберем защо, е нужно да проследим процеса на създаване и развитие.

Един от големите подбудители на испанската Инквизиция е бил Приора на Домениканския Орден в Севия, Алонсо Охеда, който знаейки за горепосочените проблеми с худаизантите, успява да убеди Католическите крале Изабел и Фернандо, след като тези посещават града през 1477 година, в необходимоста от създаването на Инквизицията в Испания, която да защити единноста на религията,  унищожавайки еретизма и криптоюудаизма.

Изабел и Фернандо се съгласяват за създаването на този организъм и се обръщат към папа Сикст IV, апелирайки разрешение. Тук обаче е редно да споменен, че кралете изискват да установят един трибунал, който да е изцяло подчинен на тях и не на папата, както е било до този момент. По този начин си гарантират абсолютния контрол над кралството без външна намеса. Папата се съгласява и им издава едикт, чрез була през 1478 позволявайки на короната лично да назначи инквизитори, които да се борят с еретизма. Две години по-късно (1480 г.) Католическите крале назначават в Севия първите инквизитори Мигел де Морильо, Хуан де Сан Мартин и Хуан Руиз де Медина, където се е смятало, че е имало най-много худаизанти.  През 1481 година в Севия  се изадава първото  Аутодафе, нареждайки изгарянето на клада на 6 фалшиви конверси. Различни трибунали започват да издават многобройни смъртни присъди, жестоки преследвания, отнемане на имущества, което води до жалби написани от новите християни към местна управа, папата, подкупи  и т.н. но без никакъв отзив. Папа Сикст IV си дава сметка за ситуацията и се опитва да намали тази испанска независимост в управлението на Инквизицията, но без успех. Кралете успяват да си издействат съдействие за пред него от Родриго Борджия за създаването на Върховен съвет наречен “la Suprema” председателстван от генерален Инквизитор Томас де Торквемада 1483, назначен от Изабел и Фернандо. От този момент на там главния инквизитор ще има пълна власт върху Инквизицията в Испания, подчинен на нейните крале. Ето каква е трябвало да бъде системата:

Инквизицията се е управлявала от папата, след това Върховен съвет, председателстван от генерален инквизитор, инквизитор юурист, инквизитор теолог и т.н. Реално обаче, ситуацията в Испания е била различна – на първо място символично е бил папата, като глава на църквата, но истинската власт е била притежавана от кралете и от там директните им подчинени - генералния инквизитор, Върховния съвет... Изабел и Фернандо успяват да подложат църквата в Испания под тяхна зависимост, назначавайки за първи път генерален инквизитор, създавайки по този начин нова или МОДЕРНА Инквизиция, която ще се бори всячески против худаизанти, морискоси, протестанти, содомити, илюминати, бластфеми.....

Испанксите евреи наречени след изгонването им от там Сефарад, са пример как те самите, хора развити в областа на науките, финанси, политика, надскочили времето си чрез своите познания, успяват да предизвикат създаването на един организъм наречен испанска Инквизиция, която ще просъществува в Испания до 1834 година, когато ще бъде забранена, но не и забравена.
Автор: Мишо Иванов 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228207
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031