Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 20:37 - Началото на Светата Инквизиция-първа част
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 6739 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 02.09.2020 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ИНКВИЗИЦИЯТА
image
Емблема на Инквизицията. Сабята-символизира отношението към еретиците, маслиненото клонче-помиряване с покаялите се.

Църквата в продължение на вековете е била институция, която успява да обедини, чрез своята догма и учение голяма част от човечеството, предоставяйки му вяра, култура, битие, архитектура, проповядвайки Божествената истина, Стария и Нов Завет, както и насочва към начина на живот, който всеки един истински християнин трябва да води, но често използвайки методи, които не бихме искали да признаем или погледнем, поради нечовешката им същност, повод за което са разногласията в идеи и визия под формата на които се раждат различни движения като Катарство, Валденси, Реформатори, Протестанти, Илюминати...., които всячески се опитват да ни убедят в правотата на своята идеология. Tова изгражда доза несъвместимост с една общопризната религия влизайки в противоречие с нея, поради, което тези учения и хората, които ги управляват, биват обявени за еретици и в последствие преследвани и наказвани за това.

Бих искал да засегна тема свързана със Средновековието, засягаща един проблем, ангажиран с разногласието в религиозните възгледи на хората, което поражда и създаването на Инквизицията, погледната от испанска страна в моя случай. Преди това обаче е нужно да се запитаме защо и какъв е повода да се създаде тази религиозна институция?

Между I и III в.с.Хр. се заражда движение наречено Гностицизъм – дуалистично еретическо мистично учение, наречено още синкретичен Гностицизъм. Синкретизъма е съвкупност от противоположни философски-религиозни идеи,които съществуват в паралелна форма в една общност например. Гностицизма се характеризира с мистика, чрез която се достига до гносис, най-висшата степен на познания, достъпна само за някои. Гностиците не признават превъплащението на Христос в материя. Това учение дава и началото на дуализма, а именно вярата в два свята – земен и небесен. Земния свят или материята са дело на Сатана, а небесния на Господ. Дуалистите не признават превъплащението на Бог в Христос, защото се аргументират с това, че няма как Господ да се превърне в материя, която е дело на Сатана. Това учение също е познато като монофицизъм.

През VII в. с. Хр.  в зоната на Армения се зараждат павликяните, които гонени заради своята хетеродоксалност дуалиста се пренасят в Балканите. Там и конкретно в Тракийска България намират благоприятни условия, за да се установят и въздействат на местното население, давайки началото няколко века по-късно на едно образувало се движение дуалиста наречено Богомилско, произлизащо от техния лидер поп Богомил. Други източници смятат, че етимологията на Богомили произлиза от Бог и мил – обичани от Господ. През Х в.с.Хр. Богомилите оказват голямо въздействие в зоната на Окситания (южна Франция) и северна Испания, давайки началото на Катарството, т.е. смята се че катарите се появяват на сцената на средновековна Европа, благодарение на влиянието и сходноста на идеологията им с Богомилите, както и на Павликяните. Катарите или албигойци-града Алби, са били дуалисти, аскетици и се противопоставяли на брака. Не са яли месо и не използвали насилие.
image
Катарски кръст.

От казаното до сега разбираме, че Катарството е имало гностичен синкретичен характер, т.е. съществувало е заедно с общопризнатата теократична католическа религия оглавявана от Папата. Това обаче е било така до 1184 година, когато папа Лусио
III издава едикт под формата на була обявявайки за еретици катари и валденси, давайки начало на Частната Инквизиция.

Първо. Кои са валденсите?
image
Педро Валдо

image
Емблема на Валденсите

Религиозно учение създадено от Педро Валдо живял в периода от 1140 до 12
17 в Лион-Франция, смятан за един от най-богатите хора в града, който разпродава имотите си за да ги сподели с бедните, проповядвайки и създавайки братството на Бедните от Лион или гореспоменатите Валденси. Те не признавали папата. Някои учени смятат, че Педро Валдо дава основите на Реформацията със своите възгледи, въпреки, че ще са нужни още няколко века, за да се обяви на висок глас недоволството от корупцията в духовенството и нуждата от промени от Мартин Лутер през 1517, който забива върху вратата на църквата в германския град Витенберг своите 95 тези търсейки Реформа, които ще създадат толкова главоболия както на папството, така и на императора на свещенноримската Германска Империя, Карлос V, известен още като Карлос I крал на Испания.

Частната Инквизиция е действала само в определени зони обитавани от катари и валденси и за това се е наричала така през периода на преследването им.

Много често в историята на Испания се коментира, че Инквизицията там започва от Кастия и Леон през 1478, след като Католическите крале Изабел и Фернандо получават разрешение от папа Сикст IV чрез едикт на була позволявайки им тъй наречената Модерна Инквизиция или испанска. Тук е важно да спомена някои факти, за да опровергая това грешно мислене.

Инквизицията в Каталуня. През 1194 година Алфонсо II крал на Арагон публикува едикт против еретиците, който представлява първия официален документ на каталунската Инквизиция. Три години по-късно Педро II от Арагон нарежда на архиепископа на Тарагона и епископите на Жирона, Вик и Барселона, да се заемат с преследването на всички еретици с цел конфискация на имотите им.

През 1232 папа Григорий IX издава була назначавайки последователите на Домениканската цървка, като инквизитори оглавяващи Инквизицията. През същата година Раймундо Пеняфорт, роден в една провинция на Барселона, внедрява Папксата Инквизиция в Арагон. През 1239 той става трети генерал на Домениканския орден.
image
Раймундо де Пеняфорт, патрон на Юрисдикцията в Испания

Само по себе си се подразбира, че липсва много време, за да се достигне до испанската модерна Инквизиция през 1478.

Нека да се върнем малко във времето, за да споменем и за Кръстоносния поход организиран от папа Иносенций III, който е имал за цел заличаването на катарските и валденски движения.
image
Папа Иносенций III

През 1203 година папата изпраща инквизитора Пиер де Кастелнао в зоната на южна Франция, Тулуз
а, за да се бори с еретизма, подпомаган лично от Доминго де Гузман, създателя на бъдещия Доменикански Орден, оглавяващ Инквизицията и канонизиран по-късно от папа Грегорио IX в Светец.

Пратеника на Иносенций III е имал за задача да се бори с еретиците и преди всичко с тези, които се предполага, че са им помагали. Зоната на Тулуза, Франция е била управлявана от граф Раймундо VI за когото се е смятало, че подкрепя катарите. Пиер де Кастелнао организира активна кампания срещу него, отлъчвайки го от църквата през 1207. През 1208 година се извършва едно убийство, което в продължение ще даде началото на Катарския Кръстоносен поход или както също се нарича Албигойския през 1209 до 1244. Пратеника на папата Пиер де Кастелнао е убит и за това престъпление е обвинен графа на Тулуза, Раймундо VI. На този Кръстоносен поход се присъединява краля на Франция Фелипе II Аугусто и неговите приближени благородници. Това е първия поход организиран официално от Инквизицията, който е целял да заличи катари и валденси.

Европа е имала и друг огромен проблем, а това са били мюсюлманите владеещи голяма част от Иберийския полуостров. За да бъда по-конкретен говорим за Алмохадите, династия произхождаща от Атласките планини в Африка със столица Маракеш, а в Испания – Севия от 1171. Папа Иносенций III организира Кръстоносен поход срещу тях през 1212 – битката при Навас де Толоса (Хаен), при която участват  кралствата на Кастия, Арагон, Навара, подпомагани от френски благородници, а мюсюлманите водени от Мирамамолин, султан на Алмохадите. Последните биват разгромени и принудени да се изтеглят в Магреб, където няколко години по-късно са разбити от династията на Бенимерините.

До тук придобиваме идея за същноста на Инквизицията, която до този момент се е борила срещу катари, валденси и мюсюлмани.

През 1216 година новия папа Хонорий III нарежда на свещенниците от Домениканския орден да преследват еретиците.
image
Папа Хонорий III

Няколко години по-късно през 1232 година папа Грегорио
IX дава ГЕНЕРАЛЕН характер на Инквизицията наричайки я Понтифика, контролирана официално от Домениканския орден както вече споменах в горепосочения текст назовавани още като Кучета на Сеньор. ДОМЕНИ и КАНУС – Сеньор и кучета. Какво означава генерален характер на Инквизицията? До този момент същата е действала в определени конкретни райони – частен характер, но в течение се развива като генерална и обхваща по-голям диапазон.
image

През 1235 година Роберт де Боугре, бивш катар присъединил се към Домениканския орден е обявен за първия официален документиран главен инквизитор. Тук е редно да споменем, че поради бруталноста на Домениканския орден (или Ордена на Проповедниците) папата е принуден да добави през 1237 още един който да допълва и контролира последните, а именно Францисканите, създаден от Свети Франциск от Асизи

 

Официално през 1252 година е позволено използването на изтезавания от папа Иносенций IV.
image
Папа Иносенций IV

През 1330 година катаризма е почти заличен оставяйки само в Италия и Сицилия.
Автор: Мишо Иванов

СЛЕДВА:

ДОМЕНИКАНСКИ ОРДЕН

ФРАНЦИСКАНСКИ ОРДЕН

Модерна или испанска Инквизиция




Гласувай:
6



1. ezzel - Такива постинги като тоя и на кук...
20.11.2017 12:35
Такива постинги като тоя и на куковски трябва да стоят напомпани на първа, а не некадърни путеси!

Слагам им плюсове!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 227674
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031